Arganovo olje

dan za surfat.

Arganovo olje

Dne: 27.02.2018 ob 18:47

Širom sveta se popularnost arganovega olja veča. Pri nas je znano predvsem v kozmetiki. Eno izmed najdražjih olj za nego kože in las, ki ga korporacije v malih odmerkih mešajo v svoje drage produkte, je eden izmed glavnih maroških izvoznih artiklov. Bolj kot za kožo, se arganovo olje iz praženih jedrc v Maroku uporablja v prehrani. O zdravilnih učinkih argana si lahko preberete na vsaki embalaži. Meni bolj zanimiva zgodba pa se razvije med samo pridelavo. Proizvodnja arganovega olja je namreč imela v Maroku velik vpliv na različna področja. Arganovo drevo je zelo trdoživo in dobro raste na suhih maroških tleh. Zaradi globokih korenin preprečuje erozijo zemlje, hkrati s svojo gosto krošnjo ščiti pred soncem drugo rastje in tako preprečuje širjenje puščave. Kdor je googlal slike o Maroku, je verjetno tudi naletel na sliko koz, ki plezajo po arganovem drevju. To ni fotomontaža. Zaradi pomankanja rastja so arganova drevesa pomemben člen v prehrani drobnice. Še en pomemben vidik širjenja pridelave arganovega olja je socialni status žensk. V Maroku še vedno prevladuje patriarhat, ženske po tradiciji ne delajo in če nimajo moža, jim življenje ni lahko. Pridelava argonevega olja pa je eden redkih ženskih poslov. Ženske kooperative, kot jih tukaj imenujejo, v tej industriji nudijo ekonomsko samostojnost mnogim ženskam, ki si z njo lahko privoščijo boljše preživetje in tudi šolanje zase in za svoje otroke. Surferji smo radovedni in nas zanimajo tudi take stvari, kot je izvor najboljše maže za naša od sonca in soli zapečena lica.

Nazaj na seznam novic

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER