Fin ali smernik

dan za surfat.

Fin ali smernik

Dne: 04.03.2018 ob 16:19

Ponavadi se finom posveti vse premalo pozornosti. Lahko bi jih primerjali z jeklenimi robniki smuči. Poleg tega da v povprečju predstavljajo 30 procentov površine surfa, ki je v stiku z vodo, brez njih ne bi nikakor mogli zavijati. V surf trgovinah je ponavadi največja stena prekrita z najrazličnejšimi fini. Ko se lotevamo nakupa, nam pri sortiranju logično najprej pomaga določitev sistema fin box-ov na vašem surfu (futures, FCS, Lib tech…). Nato pride izbira velikosti finov (XS,S,M,L). To ponavadi določimo glede na našo težo, težji kot smo, večje fine potrebujemo, da nas bodo držali. Vsak sistem finov ima tudi svojo lestvico odnosov teža-velikost, ki jo ponavadi poznajo prodajalci v trgovinah. Od tukaj dalje pa odločitev pripada vašemu okusu in stilu vožnje. Pomemben dejavnik je trdota finov, ki je odvisna od njihove konstrukcije. Najtrši karbonski fini so primerni za tako imenovane ''agresivne surferje'', ki radi delajo ostre in hitre zavoje, mehkejše laminirani ali pa plastični fini omogočajo tudi mehkejše zavoje. Podobno na performativnost vožnje vpliva tudi oblika finov. Razlika je predvsem v naklonu sprednjega roba in posledično v njegovi krivulji. Bolj navpični fini so hitrejši pri obratih in zato primernejši na hitrih in strmih valovih, za lepše kruzanje pa bomo raje izbrali bolj ukrivljene in razpotegnjene, saj nam bodo omogočali mehkejše, natančnejše in bolj stabilne zavoje. Fini so eno izmed najpomembnejših odkritji v zgodovini surfanja, ki se tako kot vsa surf tehnologija vedno hitreje razvijajo. Tako kot ponavadi radi poizkusimo različne oblike surfov, moramo poizkušati tudi različne oblike finov, saj ti močno spreminjajo lastnosti surfa.

Nazaj na seznam novic

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER