Hamam

dan za surfat.

Hamam

Dne: 06.03.2018 ob 18:06

Čeprav mi morda ne boste verjeli, je maroška zima pri svojih hudih dnevih lahko zelo mrzla. Glede na to, da smo v Afriki, bi povprečen Evropejec mislil, da bo tukaj poletje celo leto, vendar se lahko z vetrom, ki piha iz oceana, zrak zelo shladi. Tako imamo tukaj včasih samo trinajst stopinj čez dan. Za našo slovensko zimo je to že pomlad, vendar ko si vajen temperature nad dvajset, te tako hladno jutro ujame čisto nepripravljenega. Če so valovi dobri, nas sicer tudi mraz ne ustavi, vendar je po surfanju potrebna posebna terapija, ki jo tu kličemo Hamam. Hamam je maroška tradicionalna vrsta savne. V nasprotju z evropskimi so tukaj moški in ženske seveda strogo ločeni. Hamam je ponavadi razdeljen v tri velike sobe, pokrite s ploščicami in brez klopi. Na vhodu dobimo vedro, v katerega namešamo toplo in hladno vodo, s katero najprej oplaknemo vogal sobe, kjer se bomo ulegli, nato pa še sebe. Sobe imajo različne temperature, nobena pa ni niti približno tako vroča kot finska savna, je pa veliko bolj vlažna. Tako se v Hamamu običajno ne knajpamo, ampak samo grejemo na toplih ploščicah, ki jih greje talon ogrevanje. Če želiš, te lahko orjaški Maročan tudi ‘’zmasira’’. Čeprav mi nekateri zagotavljajo, da je to najboljša masaža na svetu, njihov izraz na obrazu govori drugačno zgodbo. Pretegovanja hrbtenice prek kolen sam še nisem poizkusil, raje se samo mehčam, grejem, milim z maroškim dišečim milom in drgnem z gobo staro kožo iz sebe. Hamam je v Maroku kot neke vrste javna kopalnica, kjer se vsi dobro zdrgnejo in okopajo. Glede na mojo predstavo o muslimanskem odnosu do telesa, sploh v razmerju moški do moškega, mi je bilo nekoliko hecno videti dva moška, ki drug drugega na vso moč drgneta z gobo in polivata z vodo kot čisto navadno vsakodnevno opravilo. Vsekakor je to najbolj učinkoviti način kopanja, zato tako sedaj počnemo tudi sami in iz hamama pridemo kot prerojeni. V hamamu je fotografiranje seveda strogo prepovedano, tako da si ga boste morali ogledat na lastne oči.

Nazaj na seznam novic

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER