Za stvari, ki so nam drage, je treba skrbeti

dan za surfat.

Za stvari, ki so nam drage, je treba skrbeti

Dne: 21.03.2018 ob 18:05

Danes, 22.3. - je mednarodni dan voda! Ob tem super dnevu, ki Tribuju še posebej veliko pomeni, smo namenili en prispevek, ki se nas dotakne prav vseh. Nemenimo trenutek tudi naravi! Kaj več pa v spodnjem prispevku:

Vsi surferji imamo radi naravo, saj je celotno surfanje odvisno od nje. Velikokrat pa se ne zavedamo, kako bi morali skrbeti zanjo. Tudi surferji sami smo  namreč eni od onesnaževalcev oceana. Celotna naša oprem je narejena iz umetnih materialov, ki so v glavnem naftni derivati. Naš surf je narejen iz epoksidnih ali pa poliestrskih smol in stirodurja, neopren je prav tako vrsta gume in tudi vosek ni naravnega izvora, če si ga ne izdelujemo sami doma. Sicer svojih surfov ponavadi ne zavržemo kar tako, ampak jih popravljamo do onemoglosti in ob nakupu novega, starega zmeraj prodamo ali podarimo naprej. Ko pa res ni več za uporabo, običajno krasi steno našega stanovanja. Sedaj se dela veliko na raziskovanju novih, okolju prijaznejših materialov, ki bi lahko nadomestili stare. Vse pogosteje v vodi vidimo tudi lesene surfe. Ti so sicer težji in zaradi tega tudi zmeraj nekoliko večji, vendar gre tu predvsem za stil našega surfanja in tudi leseni surfi so laminirani. Čeprav izgleda onesnaževanje neizbežno, lahko kot dobri surferji vseeno naredimo, kar je v naših močeh, ne da bi pri tem opustili surfanje. Kot prvo pazimo, da počistimo za seboj. Kot drugo pa počistimo tudi za drugimi, čeprav to izgleda kot Sizifovo delo. Maroko pač ni najčistejša surferska destinacija. Več kot je smeti okoli nas, lažje je prezreti naše lastne. Tega se zaveda tudi naša lokalna Maroška surferska zveza, ki organizira čiščenje lokalnih plaž z vsemi svojimi člani, mi se jim pa z veseljem pridružimo. 

Aktivni smo tudi na plaži Portugalske, kjer skrbno čistimo "naš" del plaže, prav tako večkrat čez poletje organiziramo obširnejše čistilne akcije. Žal je morje vse bolj onesnaženo s plastiko. Vsak sam se naj zamisli, koliko lahko pripomore, da bomo ohranili naravo čimbolj čisto. 

Nazaj na seznam novic

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER