Maroko

dan za surfat.

FAQ - MAROKO

A potrebujem spalno vrečo?

V surf hiši spimo v večposteljnih sobah. Obvezni del prtljage, ki jo prineseš s sabo je ali spalna vreča, ali posteljnina. 

Kaj če sem vegetarijanec/ka?

Vegetarijanci pridete v Maroku na svoj račun. Takšne zelenjave kot je tukaj že nekaj časa nismo okušali v Sloveniji. Pesticidov Maročani skoraj da ne poznajo, oz. so predragi za uporabo tako da zelenjavca, ki pride iz supermineralne zemlje je zdrava, predvsem pa okusna in barvita. Sicer pa se tudi naš kuhar trudi bit vegetarijanec (čeprav kdaj pa kdaj pikne tudi kak pršut) in pripravlja neverjetne zelenjavne krožnike in ostale zelenjavne dobrote. 

A potrebujem svojo opremo (surf, neopren)?

Če prideš k nam v šolo surfanja – na tečaj – dobiš vso potrebno opremo, ki jo potrebujemo za tečaj. Surf desko po meri, neopren po meri, vosek s tvojim najbolj priljubljenim okusom in ostalo kar pride zraven.

Če že imaš svojo opremo pa jo seveda lahko vzameš s seboj.

A je voda pitna?

Zaradi preventivnih razlogov pijemo vodo iz plastenke, saj voda povsod ni pitna. Domačini pa v muslimanskem svetu pravijo: "Good hard, good water." Kar si razlagajo s tem, da če si dobrega srca ne boš imel problemov z vodo, ker bo Alah že tako poskrbel.

A je v hiši internet?

Ja, v hiši imamo internetni dostop. Povezava ni preveč hitra, a za preverit mejl in pogledat kako sliko bo šlo. Sicer pa je v naši bližini internetcafe, kjer je možno izkoristiti boljšo povezavo. Za hitrost povezave in njeno delovanje Adrenalinski center Tribu d.o.o. ne odgovarja. 

Splošne informacije o Maroku.

Severnoafriška država z nekje 33 milijoni registriranega prebivalstva. Verska izpoved: Muslimani. Denarna enota: Dirham. Populacija je miks Arabcev ter Berberev, ki govorijo arabsko (maghrebi) s številnimi dialekti. Politično glavno mesto je Rabat, največje mesto je Casablanca. Najbolj pogost TAXI: Mercedez benz 300d l. 74. Čeprav je uradno, da vozijo po desni, velja opozoriti, da temu ni zmeraj tako...

A lahko pijem alkohol?

Alkohol je v muslimanskem svetu prepovedan in ker so prepovedane stvari ponavadi najslajše, je tudi z alkoholom v Maroku tako. V zadnjih letih se pojavlja vedno več alkoholizma, alkohol pa je mogoče kupiti v večjih trgovinah v mestu. Cene so evropske ali še višje, kvaliteta domačih produktov pa je iz naše strani »brez komentarja«. Vsekakor odsvetujemo pitje alkoholnih pijač na javnih mestih.

Varnost in žeparji.

Že ob prihodu na letališče je potrebno poskrbeti za svoje dokumente, denar, vredne predmete. Žeparji so tukaj zelo spretni, kraja pa spada med priljubljeni nacionalni šport. Do neljubih prilik prihaja predvsem na javnih avtobusih in v gnečah, če sami štopamo in če smo izzivalno oblečeni (predvsem ženske).

Ženske v muslimanskem svetu.

Ženske v muslimanskem svetu so izredno lepe. No, šalo na stran. Večina deklet in žena je zakritih, vse bolj pogosto pa se najdejo tudi ženske, ki spadajo v bolj odkrite svetove. Do turistk ni zahtev po kakih posebnih zahtevah vedenja, a vseeno svetujemo diskretnost, posebej, kadar ženska sama potuje. 

Zdravila za osebno uporabo.

Sicer se zdravila v Maroku dajo dobiti brez težav, a je zelo zaželjeno, da poznaom ime sestavine, ki jo uporabljamo tudi doma. Vsekakor je priporočljivo svoja zdravila vzeti s sabo.

Zavarovanje za tujino.

Za bolj sproščeno vzdušje je pomembno, da se pred potovanjem zdravstveno zavaruješ za tujino (Coris ipd.). Zdravnik je v mestu Agadir. 

Vreme v Maroku.

Kljub temu, da se surf camp začne z decembrom in konča v sredini marca, je pričakovati precej toplo in sončno vreme. Običajna temperatura variira med dnevnimi 15-22 °C v senci (na soncu velikokrat pripeka 30-ka) in nočnimi 7-11 °C. Obvezen del garderobe so torej kratki rokavi. Priporočamo pa tudi kako vetrovko in seveda dolge rokave za deževne dneve, ki jih je sicer zelo malo, a kljub temu se ne bomo pustili presenetiti. Tudi kapa nam bo prišla prav. S seboj vzamemo še spalno vrečo in kremo za sončenje.
Voda ni toliko topla kot ozračje; giblje se med 18 - 21 °C, za kar boste tisti bolj zmrzljivi dobili debelejše neoprene (3/4), tisti s pokvarjenim termometrom pa tanjše (2/3) in lycro.

Denar in cene.

Manj ga vzameš zraven, manj ga boš porabil/a in obratno.
Denarna enota, ki se uporablja v Maroku, se imenuje dirham, menjalno razmerje z evri pa je 11 dh = 1 eur.
Cene so nizke, lahko pa variirajo s trikratnikom, saj ceno izdelku določa naša sposobnost barantanja. Vsak naj sam presodi koliko je zapravljiv in koliko suvenirjev bo odnesel domov in temu primerno oboroži svojo denarnico. Priporočamo, da s sabo vzamete navadno Ba Maestro ali kako drugo plačilno kartico (plastičnega prijatelja). Cene so, kot povedano, nižje kot v Sloveniji.

A lahko pridem na camp, če sem popolni začetnik?

Seveda. V okviru surf campa poteka šola surfanja, ki je namenjena tako popolnim začetnikom, kot tudi tistim, ki surfat že znajo in bi radi nadgradili svoje znanje. Šola poteka v majhnih skupinah, učitelj surfanja pa se prilagodi vsakemu posamezniku, tako da je napredovanje čim hitrejše.

A potrebujem kondicijo za surfanje?

Zelo je zaželjeno, da greš pred surferskimi počitnicami ene parkrat na bazen in da malo potreniraš sklece, počepe ipd. Vsaka kondicja bo več kot dobrodošla. Nabiranje kondicije na počitnicah pa zna bit tudi prijetno:)

Sicer pa je v okviru Adrenalinskega centra Tribu d.o.o. možna kondicijska predpriprava v Ljubljani, ki bo ob dovoljšnjem številu prijavljenih potekala v bazenu na Fakulteti za šport ter v Krimovi telovadnici. Več informacij o surf vadbi na info@tribu.si ali na tem LINKU. 

A moram v surf camp od sobote do sobote?

Na surf camp lahko prideš kadar želiš in greš kadar želiš. Terminov in omejitve ni. Izbereš si lahko svoje datume, ki jih prilagodiš glede na dopust, počitnice, cene letalskih kart ipd. Mi smo na campu ves čas in pričakali te bomo tudi npr. v sredo ob 3.45h zjutraj:).

A potrebujem vizo za Maroko?

Državljani R Slovenije za vstop v Maroko ne potrebujemo vize. Od dneva vstopa v državo smo brez dodatnih dovoljenj oz. vize v Maroku lahko 90 dni. Pred vstopom v državo pa vseeno preverite veljavnost svojega potnega lista, ki mora bit veljaven vsaj 6 mesecev od dneva vstopa v Maroko.  

Kako do Maroka?

Do Maroka ni ravno tako blizu, kot zgleda na zemljevidu sveta. Je pa več možnosti, kako do nas. Najbolj priljubljena varianta je seveda letalo. Letiš lahko v Marrakech ali Agadir; lahko pa tudi na kako bolj oddaljeno letališče, npr. v Casablanco.
Obstaja pa tudi kopensko-morska povezava, kar pomeni, da lahko prideš k nam tudi z avtom. Vendar te moramo opozoriti, da je do naše surf hiše 3440 km! Vmes pa še vožnja s trajektom čez Giblartarsko ožino.

Kje točno se nahaja Surf hiša Maroko?

Surf hiša se nahaja na zahodni obali Maroka, 10 km severno od Agadirja nad vasico, ki ji pravimo Banana Village (zana vasica po nekdanjem nasadu banan). 1 km od "Banane" v hrib je vasica Tamraght.  Ob novi mošeji se skriva naša surf hiša Tribu.

Ker na prvo žogo pot do naše hiše zgleda nekoliko zapletena ti zagotovimo, da je temu prav obratno. Več info. ob prijavi na surf camp.

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK