Plaže in surf spoti v Riu

dan za surfat.

Plaže in surf spoti Ria De Janeira

Sanjsko vzdušje Ria vzbujajo plaže, ki so svetovno znane po surferskih pogojih (med drugim tudi tekma svetovnega pokala v surfanju na valovih v maju) in po dramatičnih prelivov hribovitega reljefa, ki se konča v Atlanstkem oceanu.

Na 100km plažah Ria pa se bo sigurno najdlo nekaj za vsako oko, nos in barbončice. Tukaj diši po poletju celo leto.

Ipanema in Copacabana zaslužita najverjetneje največji poudarek saj sta simbol lepote. Lepoto ne tvorita le zaradi belega peska in barvitega ozračja temveč tudi zaradi ljudi, ki se s krokodiljim nasmeškom sprehajajo in kopajo na teh čudovitih plažah. 

Najverjetneje pa zaradi tega, ker nam manj znane plaže, niti za milimeter ne zaostajajo. Tako je recimo plaža Grumari, na kateri bomo mi surfali turistično ne obiskana a je živi prikaz tropskega raja na zemlji.

Najbližnji surf spoti naši surf hiši - Macumba (manj kot 10min peš), je primer klasične Rio De Janeiro plaže, kjer se boš kot surfer začetnik, prvič srečal z najlepšim športom. Valovi so položni, razvijajo se počasi, dno plaže je peščeno, reševalci iz vode so prisotni celo leto, skratka eden varnejših mest za učenje surfanja na valovih.

Surf spoti kot je Arpoador, plaža Barra Da Tijuca in pa Recreio gostujejo svetovno prvensto surfanja na valovih v mesecu maju, mi pa smo se raje osredotočili na "secret" spot, ki je oddaljeni kakih 20min z ladjico ali 40min pešačenja čez džunglasti hribček.

Raznolikost je še en pridevnik kateri opisuje plaže Ria, najbolje da gremo kar lepo po vrsti in prikažemo čim več slikic in opisov.

 

 

Ipanema

Poletje v Riu De Janejru se začne tukaj. Trend setter mesta je ravno plaža, kjer se tako rekoč izraža vsa Brazilska ženstvenost. Plaža je postala znana skozi čas z znanimi igralci, nanizakami, filmi, ki so prinazarjali lepoto, premikali tanko mejo spodobnega oblačenja do minimalističnih bikinijev, ki jih poznamo danes. Ulica Ipaneme pa je lih tako znana, po shodih Carnevala, ki se tukaj začne že dosti pred uradnim začetkom carnevala. Maske, samba in dobra volja tako spremlja vonj po oceanu.

Surfarji uživamo v shore brake valovih, ki tukaj dosežejo tudi do 2,5m velikosti. Uspenjajoči se hribi, čista modrina oceana in prijaznost surferjev pride tukj do izraza in ti pričara nepozaben session.

 

 

Copacabana

Plaža Copacabana se deli v dva dela. Za nas najbolj zanimivspot Arpoador, kjer se lomijo prfektni valovi. Plaža gosti svetovno prvenstvo v surfanju na valovih v maju. Lih tako pa je izbrana kot ena 4 zon Olimpiskih iger, ki se bodo tu odvile leta 2016.

Copacabano krasi 60 hotelov in je ena tipičnih plaž velikih obmorskih plaž. Razkošje, svetovno znane restavracije in največja poseljenost so ene od odlik Copacabane. 

 

 

Grumari in Prainha

Plaža Grumari, sta s plažo Prainha (v prevodu plažica) del naravnega rezervata, nista poseljeni in sta ene lepših plaž Ria. Prahinja je predvsem znana po močnih surferskih možnosti. Najbolj obiskana je od pro surferjev in pa znanih TV igralcih (npr. Rodrigo Santoro, ki je igral v zlobca v filmu 300), ki se tukaj skrivajo  pred paparazzi in vživao v surfanju.

Na te plaže gremo na izlet in spijemo mrzlo pivo z zvezdami;)

 

 

Skrivnostne plaže Guaratiba

Skrivnostne plaže Guaračibe so težko dosegljive a zato toliko bolj mamljive. Do plaže Perigosa, Praia Funda, Meio in plaže Inferno lahko pridemo z 50 minutnim trekingom, ki je polen razgibanih pešpoti, neverjetnih razgledov do intimnih plažic, tukaj najdemo tudi edino FKKT plažo Ria De Janeira. Valovi so tukaj precej "oštri" zato bomo surfanje pustili profičem.

Na plaže Guaračibe bomo lahko lih tako prišli v okviru izleta Rio De Janeiro Secret beach.

Plaže Macumbe in okoliški surf spoti

Macumba je 2,5 km plaža katera zajema 3 znane surf spote. Odlična je za boadyboarderje, ki tukaj najdejo hitrih valove z "rampami". Omogoča jim ostre zavoje in visoke areale. Prav tako pa je sosednji val na Macumbi primeren za longboarderje in pa začetnike. Ob velikih valovih pa je je to tudi eden daljših valov Ria.

Plaža Macumba je dobila ime po istoimenskih vudu ritualih, ki so jih tukaj velikokrat izvajali še Macumbeiros. Blagoslovljenje bogov so pospremljalebele dobrine kot so popcorn, beli rum, Casasha.

Tukaj je doma tudi Phil Rajzman, svetovni prvak longbordanja dlanega leta 2012:)

 

 

 
 
 

Plaža Recreio

Plaža Recreio je najdaljša plaža in ima močnejše valove. Poleg tega da je najčistejša voda v Riu pa je to tudi naš surf spot. Recreio je oddaljena slabih 10min hoje od naše surf hiše in ponuja veliko igrišč za beach volley, foat valley, snake lajni so vpeti na vsakem koraku, tukaj je tudi najdalša kolesarka proga v Riu in pa seveda odprti veliki sk8 park. Plaža ponuja veliko nočnega življenja, različnih diskobarov takšnih in drugačnih lokalov, skratka dolgačas ne obstaja. Televiziska snemanja so tukaj precej običajna, kokr tudi različna surfeska prvenstva.

Običaj pa je seveda osvežujoči Tropikal juice na plaži.

 

 

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK