Surf & Joga

dan za surfat.

Tribu predstavlja: SURF & JOGA

SURF & JOGA?

Surf&Joga je projekt, ki se odvija na spletu in ob Oceanu.

  

Surf & joga


Strastna učenka večnega valovanja in neumorna iskalka ravnovesja v vsem; drugače učitejica joge (RY200, YA200, Sun Power Yoga), Sandra Laznik, je za vas ustvarila 10-tedenski program Surf Joge.

Za začetek in pokušino pa za enkrat 10 uporabnih foto-video člankov, preko katerih se bomo naučili, da se da surfati tudi takrat, kadar nismo sredi neizmerne moči Oceana.

Skupaj bomo potovali skozi posebej izbrane in oblikovane telesne položaje in naš cilj je, da vse skupaj čim bolj povežemo z občutkom na valovih, zraven pa okrepimo vse tiste mišične skupine, ki sodelujejo pri tem našem športu, ah kaj športu, načinu življenja!

"Surfing, alone among sports, generates laughter at its very suggestion, and this is because it turns not a skill into an art, but an inexplicable and usless urge into a vital was of life." (Matt Warshaw)

NA KRATKO IN PO DOMAČE

Vsak teden bomo objavili en foto-video članek, v katerem bodo opisane, razložene in prikazane vaje, ki izboljšujejo ravnotežje, okrepijo trebušne in hrbtne mišice, vaje za povečanje moči v ramenskem obroču in telesni položaji, s katermi preko zavestenga dihanja najdemo občutek miru oziroma svobode.

Vabljeni, da se nam pridružite na vadbi kar doma (s pomočjo ogleda videov preko spleta); ali pa to poletje na Tribu surf kampu na Portugalski z našo učiteljico joge vadite kar ob Oceanu.

Sandra je za vas pripravila 5 tem in za vsako temo 2 članka.

TEME:

1. Ravnovesje vodo do ravnotežja. (Zgodba o ravnotežnih položajih in bolnišnicah.)
2. Preko centra do moči. (Zgodba o six-packu in učitelju surfanja.)
3. Ljubeznivo srce. (Zgodba o usločevanju in "sijaju".)
4. Vztrajnost je lepa čednost. (Zgodba o zasvojenosti in pedlanju.)
5. Ti si Eno - Ti si vse. (Zgodba o tebi.)

Morebiti se naučimo, da se valovi ustvarjajo tudi v našem dihalnem vzorcu, da se usklajenost telesa in duha manifestira kot plimovanje in oseka, ter da je potovanje, ki ga doživimo na jogijski blazini mogoče zelo podobno pristnemu občutku, ki ga doživimo, ko jezdimo val.

Surf Joga je namenjenaa vsem, ki obožujete surfanje ali jogo; ali pa oboje hkrati.Pridruži se nam na potovanju, ki vodo do tja, od koder izviraš - vase.

 


Fotografije: FotoFabio

 
 
 

Ravnotežje vodi do ravnovesja

“Your hand opens and closes, opens and closes. If it were always a fist or always stretched open, you would be paralysed. Your deepest presence is in every small contracting and expanding, the two as beautifully BALANCED and coordinated as birds' wings.”
― Rumi

Na začetku je bila misel o moči, o akciji, o napredku, o rasti. Na začetku je bila evforija, razburjenje, zagon. A se je ustavilo. In končalo v bolnišnici. O čem govorim? O zgodbi, ki se je mogoče pripetila  tudi kateremu izmed vas. Poznate občutek, ko vas nič ne ustavi? Ko mislite, da morate narediti tisoč in eno zadevo in vse to v 24-tih urah? Poznate občutek, ko se utapljate v delu in pravzaprav neizmerno uživate v tem? Vsi radi delamo, vsi radi pomagamo, vsi smo radi koristni in produktivni. A včasih nas nek tih notranji glas ustavlja. Glasek pravi, ustavi se – vzemi si čas zase. Dihaj. Ti pa hitiš, bežiš, zamujaš. In potem te nekaj ustavi. Mene je bolnišnica. In virus, ki ima incidenco 1,9 na 100.000 ljudi v Sloveniji. Vedno sem morala VSE narediti, preden sem si vzela čas za počitek. Vedno so bili ostali na prvem mestu, potem jaz. Vedno je moralo biti vse 100% urejeno. Potem pa, ko 12 dni ležiš v bolnišnici in 20 dni doma ter ne smeš nič delati, ugotoviš, da se vse v življenju uravnovesi. Uskladi. Najde svoj ritem. In potem ti je jasno, da če je preveč zgoraj, bo slej ko prej moralo biti tudi spodaj. Govorim o ravnovesju. Zato sta naša prva dva prispevka namenjena jogijskim položajem, ki izjemno pomirjajo, vrnejo pozornost na dih predvsem pa uravnotežijo vse razburkano. 

Ravnotežje vodi do ravnovesja, 1.del


V prvem prispevku predstavljam 2 sestavljeni vaji; Leteči bojevnik in Rastoče drevo. Obe vaji krepita mišice nog, izboljšujeta ravnotežje in povečujeta zbranost.
Najdemo miren kotiček, osredotočimo se na dihanje – nobenega kompliciranja, nobenih posebnih tehnik – samo vrnemo pozornost na svoj dih, opazujemo do kam potuje vdih in do kam se širi izdih. Nasmeh, in začnemo. :)

Leteči bojevnik

 

Začetni položaj: vzravnana drža, roke ob telesu. 
Ob vdihu stopimo z desno nogo nazaj v razkorak; peta ostane dvignjena od podlage. Dlani prepletemo za hrbtom, kazalca ostaneta iztegnjena. Ob izdihu odpremo prsni koš, ramena potisnemo navzdol in znižamo težišče v bokih. Sprednjo nogo pokrčimo, zadnjo nogo poskusimo čim bolj iztegniti. Pogled naravnost naprej. Zadržimo položaj za nekaj vdihov in izdihov in ob naslednjem vdihu prenesemo težo naprej na sprednjo (levo) nogo, zadnjo nogo dvignemo od podlage ter začnemo počasi premikati trup naprej, dokler nismo s trupom vzporedno poravnani s podlago. Uživamo v letenju, umirjeno dihamo, pogled navzdol ali naprej. Nato počasi poravnamo držo in se ob vdihu zravnamo. Desno (zadnjo) nogo prenesemo naprej in jo ovijemo okoli leve, prav tako pa prepletemo roke in položimo dlani skupaj; izdih. Zopet znižamo težišče, potujemo z boki nižje navzdol in uživamo v ravnotežju, ki popolnoma pomirja in vrača vso pozornost na ta trenutek. 
Zaključimo tako, da odvijemo roke in noge ter se vrnemo v začetni položaj, nato pa celotno gibanje ponovimo še tako, da zamenjamo nogi; torej stopimo z levo nogo nazaj. 

 

 
 

 

 

Rastoče drevo

 

Začetni položaj: vzravnana drža, roke ob telesu.
Težo prenesemo na levo nogo in ob vdihu dvignemo desno nogo ter gleženj desne noge položimo nad levo koleno, fleksija stopala. Izdih, znižamo se v bokih, dlani položimo na pokrčeno koleno in gleženj. Pogled naprej ali v točko pred sabo, drža ostaja zravnana. Zadržimo položaj za nekaj vdihov in izdihov, ob naslednjem vdihu z desno roko potujemo pod desno koleno (komolec pod koleno) in dvignemo desno nogo navzgor (pozornost na kolčnem sklepu), izdih.  Zadržimo položaj, nato pa s prsti desne dlani ovijemo palec na desnem stopalu in iztegnemo nogo naprej in navzven. Leva roka na levem boku. Umirjeno dihamo. Ob izdihu se vrnemo v začetni položaj in zaporedje ponovimo še na desni stojni nogi. 

 

 

Obe dve vaji lahko večkrat ponovimo, predvsem pa uživamo v trenutku. Ravnotežni položaji so tako zabavno pomirjajoči, saj lahko »v njih« razmišljamo le o eni stvari – fokusu. Takoj ko misli odplavajo, odplava tudi ravnotežje.

Naj spomnemo, prva vaja pri surfanju na valovih, je ležanje na surf deski. Na prvi pogled preprosto, pa vendarle.  Ko se prvič vležemo na surf se nam zdi da se bomo vsak čas prevrnili. Dovolj zbrani nam uspe se obdržati na surfu, čim misli odplavajo pa spet čoff! :)
Leteči bojevnik in Rastoče drevo, sta vaji, s katerimi kripimo ravnotežje. s tako predpripravo so prve ure surfanja v znamenju: "več na surfu, manj v vodi".


Pa da ne boste mislili, vaji pomagajo tudi pri ravnotežju v najzahtevnejšem surfanju!

Želim, da vam vadba prinese obilo ravnotežja in ravnovesja tudi na surf deski. Aloha in se vidimo na line-upu. 

Z ravnotežjem do ravnovesja 2.del

V prvem članku smo spoznali, kako zelo pomembno je ravnovesje v življenju. Za nas, ljubitelje valov, pa je še toliko bolj pomembno ravnotežje na surf deski, zato vam v drugem delu predstavljam dva jogijska položaja, ki postaneta izjemno zabavna ob vetrovnem vremenu ali pa mogoče na malo manj stabilni podlagi (mivka, surf deska..). Če vam ti položaji ne predstavljajo izziva, jih lahko poizkusite izvesti na malo drugačen način – z zaprtimi očmi. Zabavajte se in se vidimo na line-upu, v položaju polmeseca. :)

 

 

Zemeljska plesalka

Začetni položaj: vzravnana drža, roke ob telesu.

Ob vdihu dvignemo desno nogo od podlage in z desno roko primemo desno stopalo. Počasi in umirjeno prenesemo težo naprej, preidemo v predklon ter levo dlan položimo na podlago pred levo stopalo. Desno nogo s pomočjo prijema potisnemo čim višje in nazaj, dobimo občutek odprtosti v kolčnem sklepu. Pazimo, da ni vsa teža na sprednji dlani, stojno nogo močno aktiviramo s stiskom stegenskih mišic. Pogled usmerjen navzdol, ves čas umirjeno dihamo. 

 

Prehod: Z desno nogo stopimo nazaj v izpadni korak, se obrnemo s trupom v drugo stran.

 

Polmesec: Prenesemo težo na desno, stojno nogo, desno roko usmerimo navzdol, leva roka počiva na levem boku. Počasi pomikamo trup tako, da je vzporeden s podlago, prav tako dvigujemo levo nogo tako, da preide v linijo s trupom. Levi bok medtem usmerjamo čim bolj navzgor, predstavljamo si, da izvajamo položaj med dvema stenama z zelo malo prostora vmes :) 

Ko najdemo ravnotežje, prenesemo levo roko proti nebu navzgor (roki približno v isti liniji), peto dvignjene noge pa potiskamo stran od telesa. Zadržimo položaj za nekaj trenutkov, nato postavimo stopalo ob stopalo, počepnemo ter počivamo.

 

Celotno zaporedje ponovimo še na drugo stran. 

Preko centra do moči


»The pain you feel today will be the STRENGHT you feel tomorrow.«

Življenje ima včasih čuden smisel za humor. Sediš na deski sredi čudovitega Atlantskega oceana, maroško sonce je tik pred tem, da potone v globine, opazuješ horizont, ko se zadaj tebe pojavi model, ki pravi: »What a nice pinky board (Kakšna lepa roza deska) - če ste bili pri Tribujevcih, veste, da govorim o najbolj luštni surf deski – roza deski. In tam na line upu spoznaš dušo dvojčico. Zobozdravnika in učitelja surfanja, ki poleg tega, da obvlada angleščino (kar za maročane ni ravno tipično) govori še 5 drugih tujih jezikov. In ja, ima »six pack«.  Zakaj ga opisujem? Ker me je gospodič poučil, da vse izhaja iz centra, tudi pri surfanju. In da ni potrebno porabljati ogromne količine energije za skakanje in vstajanje na deski.  
 O čem govorim? O drsenju– ampak več o tem v dveh prispevkih, v katerih bomo spoznali jogijsko-atletske vaje, s katerimi definitivno okrepimo trebušne mišice (pa še ene par drugih mišic tudi, itak). 


Preko centra do moči – 1. del

V tokratnem prispevku predstavljamo dve vaji, ki sta na prvi pogled videti popolnoma preprosti, ko pa ju zaporedoma in zavestno ponoviš, ugotoviš, da se je ta preprostost spremenila v rahlo pekoč občutek. Drseči surfer

Pri tej vaji sem uporabila Gliding™ diske za dodatno popestritev vaje, diski pa niso  obvezni za izvedbo te vaje. Če slučajno nimate tega luštnega športnega pripomočka, lahko vzamete majhno brisačo, ki naj vam služi kot drseči disk. In še nekaj; za vadbo je dobro, da ste na podlagi, ki je nekoliko bolj drseča od npr. asfalta. ;) 
Začetni položaj: sed na petah
Potek gibanja: iz seda na petah preidemo v oporo ležno spredaj in povlečemo kolena čim bolj med dlani, nato zopet zdrsimo nazaj v oporo ležno spredaj in gibanje ponovimo 3x.

Prehod v naslednjo vajo

Zvezda moči

Iz opore ležno spredaj prenesemo težo na desno dlan in se obrnemo za 180° v levo, levo roko položimo na levi bok – zasijemo :) in se počasi obrnemo nazaj ter se vrnemo v sed na petah. 

Celotno gibanje Drsečega surferja in Zvezde moči večkrat ponovimo, ob tem pa se izmenično obračamo za 180° v levo in desno. 


Sandra Laznik za Tribu.
Fotografije: FotoFabio
Video: Nejc Polovšak
Oblačila: Bodytalk Slovenija

Preko centra do moči - 2. del

V prejšnjem(dodaj povezavo) članku smo bolečino transformirali v moč  in se naučili »drseti«,  danes pa v naš sklop vaj dodamo še dve, ki pripomoreta k stabilizaciji trupa  (potemtakem k boljšemu vstajanju na surf deski) in čvrsti zadnjici (a niso(nismo) surferji in surferke znane po seksi ritkah)?:)

 

 

Drseči surfer 2

Začetni položaj: opora ležno spredaj

Potek gibanja: s koleni zdrsimo čim bolj poševno med dlani, nato zopet zdrsimo nazaj v oporo ležno spredaj in gibanje ponovimo 3x v isto smer.

Ps: Pri tej vaji sem uporabila Gliding™ diske za dodatno popestritev vaje, diski pa niso  obvezni za izvedbo te vaje. Če slučajno nimate tega luštnega športnega pripomočka, lahko vzamete majhno brisačo, ki naj vam služi kot drseči disk. In še nekaj; za vadbo je dobro, da ste na podlagi, ki je nekoliko bolj drseča od npr. asfalta. ;) 

Prehod v naslednjo vajo: usedemo se na stran, kolena pokrčena, drža zravnana

 

Vrteča deska

Začetni položaj: zgornjo nogo iztegnemo nazaj, trup nagnemo naprej, predročenje pokrčeno not.

Potek gibanja: z zadnjo nogo zamahnemo in potujemo z njo naprej pred telo, trup se pri te zravna, objamemo koleno in se nato »zavrtimo« nazaj do začetnega položaja. Vajo 3x ponovimo.

Celotno gibanje Drsečega surferja 2  in Vrteče deske večkrat ponovimo, ob tem pa  menjamo smeri izvedbe. 

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšak

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Ljubeznivo srce 1. del

»Naš največji strah ni to, da nismo dovolj dobri. Bojimo se lastne neizmerne moči. Naša luč je tista, ki nas plaši in ne naša tema. Sprašujemo se: kdo pa sem pravzaprav, da bi lahko bil tako čudovit, bleščeč, talentiran, enkraten? Povej raje, ali je sploh možno, da vse to nisi? To, da se delaš majhnega, ne služi svetu. Prav nič razsvetljenega ni v tem, da se krčiš in pomanjšuješ, da se drugi ob tebi ne bi počutili negotove. Ustvarjeni smo, da sijemo, kot sijejo otroci. Ta sijaj ni le v nekaterih od nas, v vseh ljudeh je. Ko dovoljujemo, da naša luč sveti, nehote dajemo ljudem dovoljenje, da svetijo tudi sami. Ko se osvobodimo svojega strahu, že naša prisotnost samodejno osvobodi druge.« (Nelson Mandela)

 

Naslednja dva prispevka sta namenjena tvojemu sijanju. Raziskali bomo najbolj osvobajajoče jogijske položaje – zaklone, s katerimi »odpiramo«  prsni koš in izjemno okrepimo hrbtne mišice, povečujemo prožnost hrbtenice, raztezamo sprednji del telesa, prav tako pa položaji pripomorejo stabilnosti na surf deski. Močne hrbtne mišice nam pomagajo, da lahko pri pedlanju samozavestno opazujemo gibanje Oceana in da ne ležimo na deski kot kup d**ka, ampak smo venomer pripravljeni na akcijo. Torej, akcija!

 
 

Lunina kamela

Začetni položaj: sed na petah

Potek gibanja: iz seda na petah preidemo v klek, ob vdihu dvignemo desno roko in se z izdihom oprimemo  za desni gleženj, leva roka v vzročenju, pogled navzdol, boke potiskamo naprej. Ostanemo v položaju za nekaj trenutkov, nato še levo roko prenesemo na levi gleženj, boke potisnemo naprej, zaklon glave. Ostanemo v položaju za nekaj čudovitih trenutkov in se počasi vrnemo v klek. Nato stopimo z desno nogo naprej, boke zopet potisnemo naprej, dvignemo roki nad glavo in se usločimo. Počasi se vrnemo v začetni položaj in gibanje ponovimo še z drugo nogo. 

 

Progresija kolesa

Začetni položaj: leža na hrbtu, kolena pokrčena, stopala na tleh, priročenje

Potek gibanja: Dvignemo boke in medenico proti nebu, zadržimo položaj za nekaj trenutkov, nato se dvignemo na prstke na nogah in prenesemo dlani na ledveni predel hrbtenice, zopet vztrajamo v položaju in nato položimo dlani v linijo ušes, se odrinemo od dlani in stopal, dvignemo boke še višje in zasijemo v položaju »kolesa«. To bomo poskusili tudi na surf deski, kajne? :)

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšak

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Ljubeznivo srce 2.del

V prejšnjem  prispevku smo ugotovili, zakaj je dobro okrepiti hrbtne mišice, danes pa v našo »bazo znanja« dodajamo še dva sklopa vaj, ki skrbita za umirjen um & top surf kondicijo. 

 

Divja strešica

Začetni položaj: opora čepno spredaj

Potek gibanja: iz osnovnega položaja preidemo v oporo ležno spredaj in dvignemo boke proti nebu, glavo damo med dlani, ramena potisnemo stran od ušes – položaj strešice. Vdih, in ob izdihu z »okroglim hrbtom« počasi potujemo naprej in navzdol vse do opore ležno spredaj zaklonjeno – zadržimo položaj za nekaj trenutkov in preidemo nazaj v položaj strešice. Nato levo nogo prenesemo preko telesa, levo roko dvignemo in potujemo do opore ležno spredaj. Ob tem eno nogo iztegnemo, druga je pokrčena, zaklonimo glavo in zasijemo.:)

 Počasi potujemo nazaj do začetnega položaja in ponovimo gibanje še na drugo stran. 

 

Enoročna harmonija

Začetni položaj: leža na trebuhu, snožno

Potek gibanja: dlani prenesemo v širino prsnega koša, pod ramena, leva dlan gre na stegno leve noge; nato se preko enoročne opore (na desni dlani) dvignemo gor, ob tem napnemo mišice na zadnjici in hrbtu ter se spustimo navzdol (večkrat ponovimo). Nato levo roko prenesemo na gleženj leve noge (ki jo pokrčimo), desno roko iztegnemo naprej, najdemo oporo na trebuhu in dvignemo desno nogo od podlage – lebdimo, juhej. :) Nato gremo počasi nazaj v začetni položaj in ponovimo gibanje še z drugo roko, nogo. 

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšek

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Obožujem pedlanje 1. del

Vztrajnost je lepa čednost  - zgodba o zasvojenosti in pedlanju 

 

»Go over, go under, go around, or go through. But NEVER give up.«

 

Ko te enkrat zasvoji, si konec. Saj vsi poznamo to zgodbo, kajne? Zgodbo o tem, ko te val popelje v ekstazo. In potem si pečen za vedno. Potem ves prosti čas, vsak evro porabiš zato, da odpotuješ do tja, kjer se lomijo. Harmonija drsenja. Sozvočje tebe in energije oceana. Jaz se spomnim, ko sem prvič ujela tisto penco v Franciji in ni bilo več poti nazaj. In pet let kasneje še vedno sanjam o istem. O valovih. Čeprav se jih bojim. Ampak jih neizmerno spoštujem. In vsako leto me, preden se odpravim na surf avanturo, zgrabi neizmerna želja po tem, da bi okrepila mišice na rokah. Zakaj? Ker me venomer izdajo. A poznate tisti občutek, ko bi še in še in nočeš it ven iz vode, ampak se ne prestaviš več za centimeter, ker so ramena, roke in hrbet out? 

 

No, tisti, ki še tega niste doživeli, verjamite na besedo:) in vržite se v skušnjavo ter okrepite roke, ramena in hrbet.

Naslednja dva prispevka sta namenjena posebnim jogijsko krepilnim položajem za razvoj moči v rokah, ramenih in hrbtu. Ne obupat, nikoli. Gremo, akcija!

 

Kreativna strešica

Začetni položaj: sed z iztegnjenimi nogami 

Potek gibanja: Iz  začetnega položaja prenesemo roke za hrbet, prstke usmerimo stran od telesa in dvignemo boke proti nebu, zaklonimo glavo ter se opremo na zunanji rob stopal. Vztrajamo v položaju, nato prenesemo težo na levo  stopalo in se enoročno zasučemo v položaj strešice, pri tem pa desno nogo iztegnemo proti nebu. Iz strešice potujemo do položaja deske na eni nogi in naredimo skleco z ozkim prijemom. Celotno zaporedje večkrat ponovimo in preidemo nazaj do začetnega položaja, nato pa gibanje ponovimo še na drugo stran. 

 

Krokodilček v akciji: 

Začetni položaj: sed na petah

Potek gibanja: Iz začetnega položaja potujemo do opore ležno spredaj (deske) in naredimo skleco z ozkim prijemom (komolci so čim bolj ob telesu), nato pa naredimo strešico in v tem položaju pokrčimo kolena in se  poševno zasučemo, tako da kolena usmerimo ven. Večkrat ponovimo in nato preidemo v začetni položaj ter glavo položimo na tla, počivamo. 

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšek

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Obožujem pedlanje 2. del

Zgodba o močnih rokah in čvrstemu hrbtu se nadaljuje! Še dve luštni vaji za krepitev mišic, ki so izjemnega pomena pri pedlanju. Priporočamo, da jih združite še z vajami iz prejšnjega tedna. Akcija in se vidimo na Portugalskem!

 
 
 

Surf Delfinček: 

Začetni položaj: sed na petah

Potek gibanja: iz  začetnega položaja se pomaknemo naprej in se opremo na podlahti, prste na rokah prepletemo skupaj. Upremo se na nožne prste in dvignemo boke visoko navzgor, pogled rahlo naprej. Začnemo se gibati naprej in nazaj, s tem, da se dvigujemo na prstke in spuščamo na pete ter prenašamo težo preko linije ramen naprej in nazaj. 

 

Diagonalna strešica:

Začetni položaj: sed na petah

Potek gibanja: iz  začetnega položaja se pomaknemo naprej in preidemo v položaj strešice; opora na dlaneh in nogah, boki visoko navzgor. Iz položaja strešice se spustimo navzdol in s tekočim gibanjem preidemo v usločen položaj s trupom, uprti smo na nožne prstke, zadnjica močno napeta. Iz tega položaja preidemo nazaj v strešico, le da ob tem levo dlan položimo na zunanjo stran desnega gležnja. Nato zopet položaj strešice in ponovimo tekoče gibanje še na drugo stran. 

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšak

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Ti si eno, ti si vse

"Don't seek, don't search, don't ask, don't knock, don't demand - relax. If you relax, it comes. If you relax, it is there. If you relax, you start vibrating with it."

~Osho


»Cela eksistenca je v zelo nežnem gibanju; gibanju, ki je popolnoma sproščeno. Drevesa rastejo, reke tečejo, zvezde se premikajo: vse se premika na zelo nežen in sproščen način. Nič hitenja, nič naglice, nič skrbi, nič potrate. In vse kar obstaja, je ta trenutek. Ta trenutek lahko postane pekel ali nebesa – to je zagotovo možno – ampak pekla in nebes ni nikjer drugje razen tu. Pekel je, ko si ves napet, in nebesa so, ko si ves sproščen. Popolna sprostitev pa je raj.« S čudovitimi besedami Osho-a zaključujem naš zadnji sklop vaj. Vabljeni med nežne valove sprostitve.

 

Valujoča sprostitev 1. del

Začetni položaj: sed na petah, predklon naprej

Potek gibanja: Iz začetnega položaja potujemo do položaja strešice, kjer dvignemo levo nogo in jo prenesemo naprej med dlani (položaj laboda). V tem položaju boke usmerimo čim bolj naprej, se naslonimo na podlahti, sprostimo glavo in za nekaj trenutkov vztrajamo v položaju. Nato se počasi vzravnamo, se usedemo in prenesemo težo telesa proti desni, iztegnjeni nogi. Naslonimo se na komolec desne roke, v dlan položimo glavo, drugo roko pa prenesemo čez glavo. Vztrajamo v tem položaju za nekaj trenutkov, ter se počasi zravnamo in se usedemo po turško (nogi prepleteni). Ko se popolnoma umirimo, počasi celotno gibanje ponovimo na še drugo stran. Vzemite si čas (ne delajte tako hitro kot sem jaz na videu… me je zeblo v primorskemu vetriču pa sem hitela

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšak

Oblačila: Bodytalk Slovenija.

Ti si eno, ti si vse. 2.del

V prejšnjem članku smo se seznanili s sproščujočimi položaji, danes samo še nadaljujemo z umirjenim potovanjem vase. Želim vam vse dobro, s tem člankom zaključujem naš projekt Surf & Joga na spletu in ga selim v najlepši jogijski studio na tem svetu: ob Ocean. Se vidimo na Portugalskem med 15.7. in 31.8. 2012. Hvala, ker ste. 

Valujoča sprostitev 2. del 

Začetni položaj: sed na petah

Potek gibanja: iz začetnega položaja se usedemo na levi bok in desno stopalo prenesemo preko levega kolena. Ob vdihu dvignemo desno roko proti nebu in jo z izdihom prenesemo za hrbet. Vdih, dvignemo levo roko in z njo potujemo okoli desnega kolena. Z naslednjim vdihom nežno poravnamo držo,z izdihom počasi potujemo v zasuk hrbtenice, pogled preko desne rame nazaj. Vztrajamo v položaju za nekaj trenutkov, nato pogledamo naprej in se odpremo na drugo stran, tako da desno roko naslonimo na notranji del kolena, levo roko prenesemo za hrbet. Nato primemo desno stopalo z desno roko in poskusimo čim bolj iztegniti nogo. Vztrajamo v položaju, nato počasi spustimo nogo navzdol in se usedemo v udoben sedeč položaj. Ko se zopet popolnoma umirimo, gibanje ponovimo še na drugo stran. 

Sandra Laznik za Tribu.

Fotografije: FotoFabio

Video: Nejc Polovšak

Oblačila: Bodytalk Slovenija

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK