Maroko

dan za surfat.

Surf spoti v Maroku

Hiša, v kateri bomo bivali, se nahaja v vasici Tamraght v bližini surferjem boj poznane "Banana Village".

 

Na dolgi peščeni plaži naše vasice se raztezajo trije beach breaki:

  • levi beach break, imenovan Enajstka - 11;
  • desni Banana beach, primeren za začetnike,
  • ter Devils rock, ki je prav tako primeren za začetnike ter za bolj izkušene surferje.

 


Nedaleč severno od Banana Village je vas Taghazout, ob kateri je obilica svetovno znanih surf spotov. Prvi, pred vasjo, se imenuje Panorama. Ta je idealen za začetnike in hkrati eden hitrejših spotov, takrat ko so valovi večji.


V centru mesta je Hash point. Dva ovinka iz vasi, kakih 600 m severno, se nahaja najbolj znani reef break - Anchor point. Z dobrim swellom lahko tam odsurfamo tudi do 400 m vala, pa še kako tubo vmes.


Poleg Anchor pointa je v bližini Killer point imenovan po kitih ubijalcih, ki so jih baje enkrat opazili na tem mestu, ko so hodili umirat (stari surferski mit). Občasno pa se na Killersu naredi tudi kakšna kvalitetna tubica; surfa pa se tako v desno, kot v levo.


Med Anchor pointom ter Killerjem sta še Mystery point in pa La surs, ki sta pravšnja za začetnike, ki že vstajajo na surfu. Vsi ti spoti navdušujejo in veliko obetajo.


Poleg omenjenih pa so v bližini še Boilers, Tamri in pa Immesouane, ki so prav tako dobri, če ne še boljši, a malo manj svetovno znani zato pa neobljudeni spoti. Ter še kopica secret spotov, ki trgajo gate!

Nekaj slikic in opisov pa v nadaljevanju. 

 

 

Banana point

Anchor point

sloviti maroški spot, se nahaja severno od surferske vasi Taghazout (kakšnih 20 minut pešačenja) in ponuja izredno lep desni val, ki se lahko lomi tudi do 200 metrov in se lahko pohvali tako s tubularnimi sekcijami kot odseki, ki so kot nalašč za puščanje sledi robnikov in smernikov (beri: zavoje, ki jim meje postavlja le naše surfersko znanje). Seveda si takšen val želi preizkusiti vsak, zato je spot vedno poln ljudi, ki upajo, da se bo v gneči našel kakšen val za njih. Druga slabost spota je skalnati vstop in izhod iz vode, ki (zlasti ob večjih valovih) predstavlja tako velik (če ne celo večji) izziv kot samo krotenje valov – do katerega ob neposrečenem vstopu sploh ne pride. A tudi tu se skriva pozitivna plat – ljudi v line-upu je po naravni selekciji manj kot ob manjših dnevih. Vsekakor spot ni primeren za začetnike, če pa se kdo vseeno opogumi, se kaj lahko zgodi, da njegove kolege v line-upu cukajo šokirani tujci in mrmrajo »oh my god, your friend …«. A brez skrbi, take zgodbe se po navadi končajo srečno.

Pet zvezdic od petih je ocena, s katero se strinjajo vsi (tudi vse surferske publikacije),razen peščice negativnežev, ki se pritožuje nad dolgotrajnim pedlanjem, ki sledi skoraj polkilometrski vožnji po valu. Še ena posebnost tega paradnega taghazoutskega spota pa je bližina Tribu hiše in možnost obiska za vse, ki imajo že nekaj predhodnega surferskega znanja, preveč poguma ali pa se le želijo na lastne oči prepričati, da so popolni valovi v Maroku realnost in na dosegu roke (le ogromna skala je vmes).

Avtor članka: tin

 
 

Killer

 
 

Devils Rock

Mistery

La sorce

Has point

Panorama

Immesuane

 
 
 
 

Tamri

 
 
 

Boilers

 

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK