Portugalska

dan za surfat.

Surf spoti na Portugalski

Lokacija našega surf campa je definitivno "vroča" - lahko bi rekli, da je "hot spot", namreč nahajamo se ob zloglasni surferski meki, mestecu Peniche. 

V neposredni okolici mesteca je miljaužent surf spotov! Do nekaterih lahko gremo peš, do drugih imamo kakih 5 min vožnje z našima surf kombijema - z Zdravkom in Srečkom.

V naši bližini se nahaja eden najbolj znanih svetovnih surf spotov - Supertubos. Ime je dobil po super tubah-vodnih tunelih, ki jih je zmožen ta val. Po tem najjačem spotu pa se imenuje tudi ena od naših prijetnih sobic v hiši.


Naslednji spot, ki je ravno tako na tej isti dolgi, urejeni peščeni plaži, je Molho Leste. Ta spot je primeren za začetnike in je ravno tako nekaj minut hoje od naše surf hiše.


Točno pred našo hišo se nahaja spot Consolacao, levi in desni pointbreack, primeren za malo bolj izkušene surferje. Še bliže, samo "čez klif" pa imamo do Batela (Porto Batel), ki nas pogosto razveseljuje ob zgodnjih jutranjih urah, ko še čakamo na sveže žemljice.


Severno od Penicha se raztezata dva zaliva, ki sta prav tako polna spotov, več ali manj pa so vsi primerni za začetnike (Praia do Baleal, Praja da Foz do Arho...), najde pa se tudi levi reef val Lagide in pa Red rocks, ki je primeren tako za začetnike kot za nadaljevalce.


Južneje od vasice Consolacao je še nekaj spotov na Praia de area branca, čeprav so tukaj mestni veljaki en super spot spremenili v plažo za debele turiste, ki imajo raje mirno morje in toplo pivo. 

Tako za uvod, na teh straneh pa bomo poskrbeli tudi za opis in slike čim več spotov Portugalske, ne samo tistih v naši bližini. Recimo tale Figuera de  Foz - tovarna

 

 

Supertubos


Supertubos, kralj portugalskih beach breakov, se prebudi ob valovanju z zahoda, ob južnem swellu, dobri periodi (časovni razmik med valovi) in vetru z obale pa človek, ki se mu vodna pošast prikrade za hrbet, ponavadi obžaluje, da jo je drezal med poletnim spanjem (nasprotje od zimskega spanja medvedov). Tega ne morem trditi z gotovostjo, a trdim, da izraz boca do dragão (zmajeva usta), kot Portugalci včasih pravijo close-outom (kot surferji vedno rečejo nepotrpežljivim (pridevnik, ki ga surferji nikoli ne uporabljajo pri opisovanju valov) valovom, ki se neučakano zlomijo v istem trenutku in se bobneče zrušijo na nekaj decimetrov globoko vodo, prav gotovo izhaja s plaže Supertubos.
V celotni Portugalski je do zdaj živel le en zavarovalničar, ki je ponujal zavarovanje za surf deske veljavno tudi na Supertubosu, a se je že v devetdesetih preusmeril v popravljanje desk in naravnavanje udov. Nekaj časa je imel celo akcijo popravi desko in ti koleno naravnamo brezplačno.
Šalo na stran – na Supertubosu ti ponavadi tako ali tako ni do šale – tudi ob manjših dnevih se skoraj vedno najde kdo, ki desko nosi v obeh rokah (ker je v dveh delih, razumeš), pa tudi kdo, ki na lastni koži izkusi, da mivkasto dno ni najprimernejše za vadbo bodycheckov in s stisnjenimi zobmi ujčka izpahnjeno ramo.
V spodnji galeriji si lahko ogledate kako zgleda Supertubos ob srednje velikem dnevu (ne, dan, valovi so srednje veliki), opazili boste pa tudi nekaj fotk iz svetovnega pokala, ki poteka vsako leto v oktobru. (tin)

 
 
 
 

Molho Leste

Concolasao

 

Cesta skozi vasico Consolacão, ki je poleti precej živahen kraj poln navihanih upokojencev in mladih družin, se konča na majhnem parkirišču pred skalnatim jezikom, ki razmejuje mivkasto plažo na severu (če se sprehodiš po njej prideš do super tub) in divjo skalnato obalo na jugu. Na skalah pod parkiriščem se poleti drenja na kupe ljudi in so veliko bolj popularne kot mivka nekaj metrov stran. Verjetno je popularnost povezana z njihovo domnevno zdravilnostjo, čeprav se ne ve več natanko do česa je prišlo prej: do njihovih zdravilnih lastnosti, do njihove priljubljenosti pri (večinoma) portugalskih turistih ali do te domneve.
Surf spot Consolacão, najbližji penichevski spot Tribu hiši, ponuja dve opciji – desen val, ki je lepši, daljši in tudi pogosteje deluje in pa lev val, ki se lomi severno od skalnega jezika tako, da se, ko surfaš po njem pelješ proti mivki. Čeprav nekateri trdijo, da je lev val fenomenalen (zanimivo glasen zagovornik je predvsem lastnik bara pred tem spotom), osebno še nisem imel sreče, da bi bil očividec lomljenja uporabnih valov na tej strani. Je pa res, da poleti tudi desen val ne deluje prav pogosto, saj potrebuje konkreten swell. Neprijetnost pri desnem valu je predvsem skalnat in ježkast vstop in izstop iz vode, kjer lahko hitro pride do kakšne poškodbe sebe ali svoje opreme.
(tin)

Flash is required!

Matador

 
 

Coxos

 

Portugalska pomorska tradicija sega globoko v zgodovino, saj iz te države ob Atlantiku izhajajo domala vsi veliki pomorščaki, ki so s svojimi odkritji spreminjali zgodovino.  Atlantik, ki obdaja celotno zahodno obalo Portugalske, predstavlja pomembno vlogo v donosnosti v državno blagajno, kot tudi dober vir prehranjevanja.  Prav tako pa je zaradi izjemne lege ob oceanu in ugodnega podnebja v surferskem svetu Portugalska znana kot evropska surferska meka, država, ki jo radi poimenujemo kar Brazilija v Evropi.

V bližini ribiškega mestece Ericeire, ki med drugim slovi po dobrih šejperjih in surf tovarnah, je tudi cela kopica odličnih surf spotov, med njimi pa najbolj znani Coxoss (izg. "košos"), svetovno znani val, ki ti jemlje dih. Spot »Coxos« je definitivno eden izmed evropskih surferskih draguljev, val pa šteje tudi za najboljši portugalski surf spot.

Val je primerljiv s tekmovalno zverino, ki ne pokaže svojih zob, dokler swell ne doseže 6 ft. Spot dela tudi do 10ft.  So pa tudi izjeme, ki so tukaj furale že 12 »havajskih feetov«. Najbolje dela pri nekje 8ft. Valovi so opiljeni, čisti, tla pa polna ježkov ter vulkanskih kamnim.

Hitremu štartu na val, dropu, sledi sekcija tub, ki se uspešno združi z naslednjo sekcijo – spet tub, seveda. Valovi ponavljajo ta cikel tudi do 400 m!

Lahkotno, da ne rečem lahkomiselno pedlanje lokalcev in njihov sestop v vodo te naj ne zavede, da je ta spot easy.  Nam sprva ni bilo nič jasno, ko smo videli fante, kje bodo šli v vodo. »Ma čaki malo, kaj tile resno mislijo?« (glej fotke)

Pri valu s tako kvaliteto ni nič presenetljivega, da je na spotu precej razvit lokalizem.  A v hladnih zihmskih mesecih, ko val dela najboljše saj pobira SZ swelle, je večji problem kot lokalci t.im. »set cabrao« - značilnost Coxosa, kot te val vsaj enkrat na session spere kot punčko iz cunj in te kakih 100 m drži pod vodo do naslednjega vdiha.  A vse to sodi zraven k nagradi, ki jo Coxos deli s surferji iz celega sveta.

 
Flash is required!

Figuera de Foz - tovarna

Kjer imajo druga mesta razgledne točke in moderne kafiče, stoji na Cabo Modego tovarna. Namreč, Figueira da Foz na severu Portugalske je drugačna. Na mestni promenadi so betonski hoteli nanizani en ob drugem. Na prvi pogled se zdi, da mesto sledi trendom masovnega turizma v času poletnih konic. A tudi drugi pogled se izplača, namreč navkljub vsem pričakovanjem se tukaj skrivajo pravi zakladi za surferje. In ena prav posebna skrivnost.

Svetilnik na Cabo Mondego utripa v svojem krožnem ritmu v mraku ležečem kamnolomu. Ogromna luknja zija v hribu in temna silhueta tovarne liži pred Atlantikom. Zima je, in jutri pride velik swell, ki bo razkril to skrivnost.

V prevodu pomeni  Figuera da Foz »Smokva ob izlivu«. Mesto ima največjo floto za lov polenovk. Soline v obliki teras ležijo ob reki Rio Modego, ki je najdaljša reka ki izvira iz se izlije na Portugalskem.

Figuera je in bo »Virgin Place« za surferje. Neodkrita dežela. Mesto se ne poslužuje nobenega marketinga za surf spote. Le peščica insajderjev je že v 70tih in 80tih vedela, da je tukaj prav poseben val. Tako so že takrat v ta del Portugalske hodili Avstralci ter Američani, ki so vedeli za ta najdaljši desni val v Evropi. Surfanje v 70tih in 80tih na Portugalskem še ni bilo priljubljeno, pa tudi surfov se ni dalo dobiti. Surferji, ki so prišli iz tujine, so se domačinov zdeli kot »blontni velikani s čudnimi čevlji«. Ti »čudne čevlje« z vrvico med prsti, so radi kradli otroci, ker so se jim zdeli zanimivi in jih še poprej niso videli. Japonke! Kakopak! Danes flip-flopke dobiš domala na vsakem vogalu; surfanje pa je na Portugalskem postalo pravi nacionalni šport.

A nekaj je ostalo isto. Val ob cementarni je do danes precej neobiskan. Najdaljši desni val, ki se dela v štirih zaporednih alinejah, je ob navadnih dnevih dolg kakih 100 metrov. Ob močnem swellu doseže dolžino tudi po 500 metrov in več! Lokalci so spot poimenovali »Cement Factory«. Cementna pa mora biti tudi volja in moč pri pedlanju na line-up. Tok je tukaj precej močan in le redkim uspe na ta res lep val.

EMPA

Porto Batel

Red rocks

 

Baleal praia Norte

Baleal je ena izmed tistih plaž, ki je daljša kot zgleda – in zgleda precej dolga. Sprehod do točke, ki na prvi pogled zgleda oddaljena le dva lučaja, se ponavadi konča z ožuljenimi jajci – no, do te nevšečnosti pride le v primeru, da imaš moker, star in raztrgan neopren ali pa da si se kot ničhudegasluteč turist sprehajal malo previsoko po sipinah, kjer počitnikujejo pasivno agresivni kosmati ljubitelji istega spola. No, saj v resnici me neopren ožuli po nogah, ampak to ne zveni niti približno dovolj dramatično.
Razprostranjenost plaže ima tudi svoje prednosti – na voljo je množica različnih peakov in ob manjšem sprehodu lahko najdete peak samo zase. Neprecenljivo.

Na Balealu pride do še enega zanimivega pojava. Vsaka obetavna napoved, ki ti vzbudi velika pričakovanja, se ob prihodu na plažo spremeni v razočaranje, ki pa se ob prihodu na line-up spremeni nazaj v nerazočaranje. Nekako tako kot, ko gledaš na polico od daleč in se ti zdi, da sta na njej le dve steklenici piva, ko stopiš bliže pa odkriješ cel plato.

So tudi dnevi, ko je napoved res odlična – in takrat so pričakovanja načeloma presežena že na kopnem. Ob pogledu na popolne linije in prš lomečih se valov, ki ga veter z obale odnaša proti odprtemu morju, nase vlečeš neopren, vesel, da lahko na prehodu s poletja v jesen okušaš slasti obeh letnih časov – poletno klimo in jesenski swell.
(tin)

Lagide

Lagide (Lažid) je lep levi val, ki se lomi nad kamnitim dnom severno od malega polotoka, ki ga razmejuje od Baleala. Ta penichevski spot ima le eno slabost. Ok, dve. Za prižig zelene luči potrebuje precej dober swell (prva), takrat ko dela, pa je pravi magnet za množice (druga), saj je Lagide kljub temu, da gre za reef in da tu domujejo ježki, dostopen spot.

 
 
 

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK