Surf spoti sveta

dan za surfat.

Surf spoti sveta

Teahoupoo

Teahupoo (večinsko mnenje o izgovorjavi: čopu) je eden izmed najbolj slavnih surf spotov v vesolju. Posnetki vala, ki se ruši na britvične korale (strokovni izraz za to vrsto koral, ki se, kot samo ime pove, navezuje na britvice za enkratno uporabo – tolikokrat uporaben je namreč človek, ki se ob velikem dnevu namesto vožnje skozi tubo svojega življenja odloči za skok na korale, ki se bohotijo tik pod vodno gladino) odprtih ust pustijo vse – zapre jih le tistim, ki imajo usta ponavadi odprta.

Teahupoo je levi val, ki ob primernem swellu proizvaja izredno močne tube – le te naj bi bile po pričevanju nekaterih surferjev zavite (posledica reefa v obliki konjske podkve) zaradi česar se naj včasih iz njih sploh ne bi videlo konca. Val ob velikih dnevi loči dečke od moških, saj je potrebno vsaj nekajkrat več poguma kot tehničnega znanja (za kolikor toliko varno soočenje z valom potrebuješ vsaj 0,4 kellyslaterja (surferska merska enota izkušenosti)). Kako prav ti pridejo na takem spotu izkušnje radi pokažejo lokalci, ki so nesporni kralji enega najbolj brutalnih valov na svetu. Val je zakrivil že kar nekaj nenaklepnih umorov in nekaj ljudi pohabil. Res se redko zgodi, da bi kakšnega surferja pustil hladnega (glej prvi stavek odstavka).

Kdor si želi val ogledati na lastne oči, mora čim prej rezervirati letalsko karto za Tahiti – če zelo pohitiš morda še ujameš zadnji dan petega postanka svetovnega pokala v surfanju, ki se bo, če bodo pogoji to dopuščali, odvil danes. Profesionalni surferji, ki tekmujejo za najprestižnejšo lovoriko, naslov svetovnega prvaka, so se letos na Tahiti odpravili nekoliko kasneje kot prejšnja leta, saj naj bi v tem času spot ponujal nekoliko več konsistentnosti. Sprememba urnika pa se ASP-ju letos še ni obrestovala, saj bodo lahko veseli, če jim tekmovanje sploh uspe izvesti v celoti, valovi pa so bili na sedemstopenjski lestvici strašljivosti ocenjeni le z 2,3. V kvalifikacijah, ki so se odvijale kakšen teden pred tekmovanjem, so imeli, kot dokazuje tudi spodaj priloženi filmček, več sreče.

Avtor članka: tin

Flash is required!

Prijavi se na surfanje

Se želiš naučiti surfat s Tribujevci? Izpolni prijavnico in si rezerviraj mesto v Surf Campu.

prijavi se na surfanje

Pošlji virtualno razglednico

Želiš povedati ostalim prijateljem kje si na dopustu? Pošlji mu virtualno razglednico. Izberi sliko, napiši sporočilo in pošlji!

pošlji razglednico

Vtisi, mnenja, izjave surferjev

Ustvarili bomo pleme in se zlili v to arabsko afriško državo, ki nam nudi en kup bizarnosti... Od najbolj pristne dogodivščine, do najbolj norega surfanja. Je kot knjiga, ki jo prebereš in si ognjevito predstavljaš, da si tam in doživljaš vse opisane podrobnosti. Ko knjigo prebereš, ...

preberi več izjav

NEWSLATER

FACEBOOK